Słownik zawiera ponad 250 kategorii tematycznych. Kliknij tutaj, aby poznać wszystkie pozostałe kategorie.
blanszować - blanchieren ciąć - [zer]stückeln dodawać / (dokładać) cukru, soli - hinzutun dodawać /(dokładać) cukru, soli - zugeben doprawić - würzen doprawić pieprzem - pfeffern doprowadzać do wrzenia - zum Kochen bringen doprowadzać do wrzenia - aufkochen dusić - schmoren dusić - dünsten dusić - dämpfen dusić (pieczeń) - schmoren duszony - gedünstet faszerować pieróg mięsem - eine Pirogge mit Fleisch füllen faszerowany - gefüllt gotować - kochen gotować na parze - mit Dampf kochen gotować na wolnym ogniu - auf kleiner Flamme kochen gotowany - gekocht kroić - schneiden kroić cebulę - Zwiebel schneiden f kroić coś na kawałki - etwas in Stücke schneiden kroić coś na plasterki - etwas in Scheiben schneiden kroić coś w kostkę - etwas in Würfel schneiden marynowany - mariniert miażdżyć - zerquetschen miażdżyć - zerdrücken mieszać - rühren mieszać - mischen mieszać - verrühren mieszać coś z czymś - etwas mit etwas mischen mieszać coś z czymś - etwas mit etwas vermischen miksować - mixen miksować - mischen miksować - mixen miksować - mischen na mocnym ogniu - bei starker Hitze na słabym ogniu - bei schwacher Hitze na słabym ogniu - bei geringer Hitze na średnim ogniu - bei mittlerer Hitze nadziewać / faszerować - füllen nadziewać coś czymś - etwas mit etwas füllen |
nakryć do stołu - den Tisch decken obierać (jajko) - [ab]pellen obierać (ze skórki, z łupin) - [ab]schälen obierać ziemniaki - Kartoffeln schälen f odgrzać zupę - Suppe warm machen f odparować - verdunsten odparować - verdampfen opłukać - spülen opłukać - abwaschen osłodzić - versüßen panierowany - paniert piec - backen piec ciasto - Kuchen backen posypać cukrem - mit Zucker bestreuen przygotowywać jedzenie - Essen zubereiten n przynieść na tacy - auf dem Tablett bringen przyprawić - etwas mit etwas würzen przyprawić - etwas mit etwas anmachen rozdrabniać - zerkleinern rozgotowany - zerkocht rozgotowany - verkocht rozgotowywać - zerkochen rozgotowywać - verkochen rozmrażać - auftauen rozpuszczać - verdünnen rozwałkować ciasto - den Teig rollen siekać - hacken smakować - schmecken smarować chleb - Brot schmieren n smażyć - braten solić - salzen solić (w celu przyprawienia) - salzen solić (w celu zakonserwowania) - einsalzen surowy - roh topić - schmelzen ubijać - schlagen ugotować się - garen ugotować się - gedämpft werden ugotować się - gedünstet werden wędzić (ryby, wędliny) - räuchern wędzić (wędlina) - geräuchert werden zagęszczać - eindicken zapiekać - überbacken |
Goethe-Zertifikat B2 - Sprechen: Alkoholverbot an öffentlichen Plätzen
Czytaj więcejCzęść ustna egzaminu Goethe-Zertifikat B2 składa się z dwóch części i trwa około 15 minut.
Czytaj więcejKażde z naszych starannie przygotowanych szkoleń językowych charakteryzuje indywidualne i kompleksowe podejście do kursantów, z którymi współpracujemy.
Czytaj więcej