Przyrządzanie potraw

Słownik zawiera ponad 250 kategorii tematycznych. Kliknij tutaj, aby poznać wszystkie pozostałe kategorie.

 

 

blanszować - blanchieren
ciąć - [zer]stückeln
dodawać / (dokładać) cukru, soli - hinzutun
dodawać /(dokładać) cukru, soli - zugeben
doprawić - würzen
doprawić pieprzem - pfeffern
doprowadzać do wrzenia - zum Kochen bringen
doprowadzać do wrzenia - aufkochen
dusić - schmoren
dusić - dünsten
dusić - dämpfen
dusić (pieczeń) - schmoren
duszony - gedünstet
faszerować pieróg mięsem - eine Pirogge mit Fleisch füllen
faszerowany - gefüllt
gotować - kochen
gotować na parze - mit Dampf kochen
gotować na wolnym ogniu - auf kleiner Flamme kochen
gotowany - gekocht
kroić - schneiden
kroić cebulę - Zwiebel schneiden f
kroić coś na kawałki - etwas in Stücke schneiden
kroić coś na plasterki - etwas in Scheiben schneiden
kroić coś w kostkę - etwas in Würfel schneiden
marynowany - mariniert
miażdżyć - zerquetschen
miażdżyć - zerdrücken
mieszać - rühren
mieszać - mischen
mieszać - verrühren
mieszać coś z czymś - etwas mit etwas mischen
mieszać coś z czymś - etwas mit etwas vermischen
miksować - mixen
miksować - mischen
miksować - mixen
miksować - mischen
na mocnym ogniu - bei starker Hitze
na słabym ogniu - bei schwacher Hitze
na słabym ogniu - bei geringer Hitze
na średnim ogniu - bei mittlerer Hitze
nadziewać / faszerować - füllen
nadziewać coś czymś - etwas mit etwas füllen
nakryć do stołu - den Tisch decken
obierać (jajko) - [ab]pellen
obierać (ze skórki, z łupin) - [ab]schälen
obierać ziemniaki - Kartoffeln schälen f
odgrzać zupę - Suppe warm machen f
odparować - verdunsten
odparować - verdampfen
opłukać - spülen
opłukać - abwaschen
osłodzić - versüßen
panierowany - paniert
piec - backen
piec ciasto - Kuchen backen
posypać cukrem - mit Zucker bestreuen
przygotowywać jedzenie - Essen zubereiten n
przynieść na tacy - auf dem Tablett bringen
przyprawić - etwas mit etwas würzen
przyprawić - etwas mit etwas anmachen
rozdrabniać - zerkleinern
rozgotowany - zerkocht
rozgotowany - verkocht
rozgotowywać - zerkochen
rozgotowywać - verkochen
rozmrażać - auftauen
rozpuszczać - verdünnen
rozwałkować ciasto - den Teig rollen
siekać - hacken
smakować - schmecken
smarować chleb - Brot schmieren n
smażyć - braten
solić - salzen
solić (w celu przyprawienia) - salzen
solić (w celu zakonserwowania) - einsalzen
surowy - roh
topić - schmelzen
ubijać - schlagen
ugotować się - garen
ugotować się - gedämpft werden
ugotować się - gedünstet werden
wędzić (ryby, wędliny) - räuchern
wędzić (wędlina) - geräuchert werden
zagęszczać - eindicken
zapiekać - überbacken

 


O autorach

Opublikowano: 06.02.2016

Bartosz Narożny
Redaktor naczelny


Alkoholverbot an öffentlichen Plätzen

Goethe-Zertifikat B2 - Sprechen: Alkoholverbot an öffentlichen Plätzen

Czytaj więcej

Goethe-Zertifikat B2: Egzamin ustny

Część ustna egzaminu Goethe-Zertifikat B2 składa się z dwóch części i trwa około 15 minut.

Czytaj więcej

Oferta - Klienci indywidualni

Każde z naszych starannie przygotowanych szkoleń językowych charakteryzuje indywidualne i kompleksowe podejście do kursantów, z którymi współpracujemy.

Czytaj więcej